Jeg har selv haft to sutte børn – min første og den sidste, og så en dreng midt imellem, der absolut ikke var til sut.

Til gengæld var han rigtig meget til sin Doodoo bamse med whitenoise og senere hen introducerede jeg ham for en sutteflaske med vand med det allermindste hul i sutten.  Han havde reflux og brug for lindring fra det sagte rindende vand. Vandsutten – som vi kaldte den, holdt han fast i til natten til han blev knapt fire år, tror jeg.

Der kan være masser af gode grunde til at introducere en sut til din bebs. Og der er også nogle gode grunde til at lade være. Men nu skal det her indlæg handle om, hvordan du får baby til at tage sutten, for det er nok, kva indlæggets titel, derfor du læser det;-)

Gode grunde til sut eller not!

Som hovedregel vil jeg dog lige ævne, at det kan være en god ide at vente med at introducere sutten, til amningen er etableret og brystvorterne er helet. Hvilket kan tage fra 2 til 6 uger. Det kræver nemlig en anden, mere hård teknik, at holde fast på en sut og det kan smitte af på, hvordan baby tager fast på din brystvorte. Så hvis der allerede er slid, og vorterne er ved at hele kan det være bedst at undgå sutten. Omvendt kan du have en baby med et så stort oralt behov og nogle vorter der slet ikke kan følge med og så ved vi jo allesammen (som har haft et grædende spædbarn) hvor meget man vil gøre for at stoppe et barns gråd -og at sidde med hudløse vorter i en lille pirathajs mund er ikke just, det der er bedst for nogle af jer. Her kan det nogle gange aflaste at føre babys hånd op til munden og hjælpe dem til at sutte på deres knoer eller på jeres for den sags skyld.

Så “mærk” jer frem og stol på, at I bedst ved, hvad der er det helt rigtige i jeres situation.

Hvorfor er det så svært at få babyer til at tage sutten?

Den første og største grund til, at babyerne ikke bare falder til sutten er hmmm.. at det hedder at falde til patten;-) Babyer vil selvfølgelig helst have et bryst. Ved brystet får de meget mere end blot det orale behov stillet. Også selvom de bare ligger og “hyggepatter”, de ligger nemlig hud mod hud og får både stabiliseret deres åndedræt, blodsukker og hormonbalance, og de nedregulerer også og får tømt hovedet for dagens stimuli, og så er, bare det at ligge ved brystet, med til, at de kommunikerer med brystet og “minder” det om at der skal produceres mælk.  Så der er helt naturligt en hvis skepsis fra baby for at ligge og arbejde på noget der ikke giver pote. De babyer, der nupper sutten i første hug, er ofte sådan nogle babyer, der sutter på hvad som helst og så er der ikke så stor fare for at de bliver sutteforvirrede, men derimod skal man i starten være opmærksom på, at baby ikke ligger og bruger for mange kræfter på en sut og dermed ikke har energi til selve måltidet.

Den anden store grund er, at du giver baby en alt for lille sut! Prøv at lade baby sutte på din finger. lad fingeren glide helt derind hvor den naturligt ligger godt i babys mund. Hold øje med hvor dybt din finger faktisk er inde. Du vil blive overrasket, år du trækker fingeren ud og sammenligner den med de der små 0-3 mdr sutter du har forsøgt med.. I ALLE SLAGS AFSKYGNINGER! Det er seriøst den bedste industri. Hvis man vil være sikker på at tjene penge skal man bare sælge sutter i 0-3 mdr for desperate forældre køber sutter i flæng! Og alt de skulle vide var bare at skippe den lille ubrugelige 0-3 mors sut og så springe ud i den der lidt større model som baby til at starte med får brækrefleks over.. DEN kan nemlig noget! Altså ikke brækrefleksen… det er selvfølgelig lidt synd. Men forsøg forsigtigt og…

  1. Køb en større sut.
  2. Varm sutten op først mod din hud, i din BH eller underblusen.
  3. Dryp den evt med lidt modermælk.
  4. Sørg for at vinkle sutten op mod ganen og ikke mod dybden af munden.
  5. Introducer ikke sutten, år baby er ked, vred eller ophidset.
  6. Introducer sutten efter en amning, imens baby ligger i en halvdøs ved brystet og bare har lyst til at hyggesutte lidt i søvne.
  7. Efter du har ført sutten op mod ganen, laver du nogle små mod-ryk, som om du var ved at tage sutten ud igen, så vil baby automatisk forsøge at holde på sutten.
  8. Når baby arbejder med sutten, kan du give den nogle små tap, så du ligesom puffer lidt til sutten, rytmisk, for at aflede baby lidt.
  9. Giv det et forsøg over en lille periode og stop så med at forsøge indtil der er gået lidt tid. Evt æste dag. Baby kan reagere med modstand mod sutten, hvis den opfanger, at det er det eneste, du fokuserer på.
  10. Bind en stofble om suttens ring, så sutten får noget vægt og kan støtte sutten til at blive inde.

 

 

Held og lykke med sutteriet og kommenter endelig i kommentarer til blogindlægget hvis I har andre gode fifs eller råd til hvordan man får babyer til at tage sutten<3

 

Kh Meyermor


 

Husk jeg tilbyder ammerådgivning, babytrivsel konsultationer, familiedannelse, jordemoderterapi, efterfødselssamtaler og meget andet! Tag et kig på www.meyermetoden.dk

Jordemoder Heidi Meyer Vallentin

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN’

The post Ti råd til hvordan man får baby til at tage sutten. appeared first on MEYERMOR.