Mor det er altså virkelig rart at det er sådan her..

Fødsel

skaermbillede-2017-08-28-kl-00-41-30

…sagde min store pige igår morges, da vi stor på badeværelset og gjorde os klar.

Hun hentydede til vores samtale som var gået forud.

Hun er 14 år og går i 9. klasse. En stor og fornuftig pige. Ligeså smuk indvendig som udvendig – hvis du spørger hendes mor. Og så er hun min! .. -datter.. at opdrage på.

Vi skal ikke være veninder, men vi må godt være noget der ligner. Noget voksen til snart-voksen agtigt. Ikke noget jeg har lagt så meget i at definere endnu, men hun ved, at jeg respekterer hende, så længe hun opfører sig respektabelt. Og med det, er det ikke ment, at hun ikke må fejle. Det er faktisk netop det, der er sagen. Hun skal kunne tage ansvar for sine fejl og handlinger og sig selv. Og overfor mig -hvis hun ikke gør. Det er respekt, for sig selv og andre.

Samtalen, som netop var overstået, havde lydt sådan her..

-Mor jeg tænker på at tage til fest hos xx på fredag.

-Okay – holder hun fest? Hjemme? Hvor mange kommer der?

-Hele klassen er inviteret..

Det lyder sjovt.. fedt at hun har fået lov til at lægge hus til. Hvad har du så tænkt dig, at vi skal lave af aftale omkring det? Er der lagt op til, at I skal sove der? Eller kommer du hjem?

Jeg kommer hjem, tænker jeg.

Okay hvad tid synes du så er rimeligt?

Det ved jeg ikke helt.

Vil du gerne have, at det skal være senere end 22? For så skal vi finde ud af, hvordan og hvorledes du kommer hjem. (jeg er ikke vild med, at hun færdes ude efter kl 21-22 om aftenen, alene.)

Ja jeg ville gerne kunne blive lidt længere.

Okay kan vi så aftale, at du ringer hjem senest 22.30, så kan vi tage en snak der, om det kan blive til længere tid og hvordan du skal komme hjem. Men hvis du ikke svarer eller husker at ringe, så tropper jeg op i morgenkåbe og papilotter i håret og skælder alle ud.. eller danser på bordene! Så du kan lære det til en anden gang.

Og det var en aftale.

-Og åbenbart nok til at afføde den søde anderkendende sætning. – for som hun siger.. så gør det, at hun har lyst til at være ærlig (- og helst undgå at blive pinligt berørt af sin gamle mor uden hæmninger…)

Jeg tænker min datter værdsætter, at jeg stoler på hende og at hun får lov at være medinddraget i beslutninger omkring, hvor hurtigt det skal gå i de her nye muligheder, som teenagelivet bringer.

Jeg kører ikke uden grænser.

Slet ikke! Men jeg vil gerne lade hende få frihed til at afprøve sine egne grænser. Der er også ting, som ikke er til diskussion. Alkohol før konfirmation var feks. en. – Det var en fælles klasse-beslutning, som klassens forældre støttede op om. Og så er der også en anden sætning, hun har hørt nogle gange.. om at hun ikke er 15 år endnu! Og så vrænger hun æse af mig og råber moaaar! Men jeg ved, at hun ved, hvad jeg mener.. og jeg har en meget stor tillid til, at hun respekterer det, men jeg ved også med mig selv ,at dertil går min myndighed og efter den alder har jeg ikke tænkt mig at blande mig i den snak.. – medmindre jeg er ønsket;-)

Jeg tror, at tillid avler selvværd. At det, at jeg respekterer hende gør, at hun vil honorere min respekt.. Og så ved hun, at jeg alle dage har sagt, at alle mennesker fejler, at man skal lære af sine fejl og der kun er een fejl, der er dum og det er ikke at indse, og i denne henseende at fortælle mig, at man har fejlet. – hvordan skal man ellers lære af det hele..

Hun ved også, at hun bare een gang skal vise mig, at hun ikke er min tillid værdig, så vil selvbestemmelses-privilegierne blive taget fra hende til hun er moden nok til at prøve igen.

Jeg tror, at vi har en gentle-teen-aftale, sådan woman to woman.. og så håber jeg bare, at det er det rigtige.

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN’

The post Mor det er altså virkelig rart at det er sådan her.. appeared first on MEYERMOR.