(ikke) ALLE (babyer) KAN AMME!

Graviditet

image

Alle kan amme...!

En rimelig hård sætning at få klasket i hovedet, hvis man er en af dem, der har prøvet at sidde i et ammefængsel og ikke kunne se sig ud af sine trængsler. Med enten blødende brystvorter, betændte knuder, skrigende baby eller den udpinende eftermad/pumpe -kamp, det kan være at holde trivsel i en alt for lille eller alt for træt lille ny..

Jeg tænker, det må være lidt at sidestille med at sige til en nyligt kronet akut kejserinde, at fødsler er naturlige og naturen kender sin gang… Hej Hej ! NEJ ikke alle kan føde deres børn vaginalt og heller ikke alle får de bedste forudsætninger for at kunne amme deres børn. Og desværre hænger de to nederlags følelser ofte sammen. Og nederlag er det selvfølgelig kun for dem, der havde ønsket det anderledes.. Ikke i min optik. Jeg har den dybeste respekt og indsigt i, hvad det tager at å til ødudgangen i begge kampe…

Så år jeg taler med kvinder, der har opgivet amme ævred og ønsker afklaring foran en ny graviditet, så træder jeg varsomt.. og det burde andre også.

Men jeg kan godt finde på at sige en afart af den forhadte sætning… For det er de færreste, der ikke KAN amme..

Er du ikke brystopereret eller har en form for brystanomali (udviklingsforstyrrelse i brysterne) og er dine bryster vokset i graviditeten, så beviser det, at du har brystvæv og dermed kan danne mælk og ergo KAN du amme…

Det er så ikke sikkert, at det betyder, at det bliver nemt og at det ender med at du rent faktisk også SKAL amme.. for vejen dertil kan stadig være en stor udfordring. Men med den rette forberedelse og støtte samt kompetente rådgivning, så kan jeg love dig, at DU kan amme.. Og det er faktisk første skridt til at få ammesucces.. at tro på, at man rent faktisk kan!

Men… ikke alle babyer kan amme!

Og her er vi ude i en helt anden problemstilling. For en ting er, hvad DU kan og hvor langt du kan klare dig på DIN viljestyrke.. for hvis dine medspillere, Bryst og Bebs ikke spiller på samme hold, så er du oppe imod svære odds!

Dine bryster skal som ævnt være funktionsdygtige OG du skal have styr på din inddirekte indvirkning på både mælkeproduktion og nedløb. Hvilket en god ammevejleder hurtigt kan hjælpe dig på vej med, med hud mod hud, let down- teknikker og visualiseringer og i det hele taget forståelsen og accepten af at du kan og tror på det.

Men din bebs! … er en helt anden snak. For baby kan komme med lidt af et udvalg af forskellige fælder i posen.

Her er lidt af de helt normale typer bebser vi kan rende ind i …

 • Gulsot – den trætte type, der ikke magter at sutte.
 • For tidlig født – den sårbare type der udover et svagt sug også hurtigt bliver overstimuleret.
 • For store >4500 -den tykke lidt dovne type, hvis blodsukker hurtigt falder.
 • Den bedøvede – epidural babyen, der måske gik glip af den hormonelt stimulerede naturlige introduktion til korrekt ammeteknik.
 • Kejserbabyen –der måske ikke helt har opdaget, at den er født endnu.
 • Kop babyen – der måske har hovedpine og ondt i nakken.
 • Den kvalme type – som har drukket af fostervandspotten på vej ud og stadig har det kørende i systemet.
 • Overtid og oversulten – den type, der spiser den gren han selv sidder på og slider mor i stykker inden mælken er kommet.
 • Kolik og refluks typen, den hvor du er oppe imod højere magter og forsøger dig frem i vildelse i kampen om bare at få en lille smule bedring.. og desværre ofte må sande, at flasken ej heller var vejen til lindring for hverken den forpinte bebs eller dennes udpinte forældre…
 • Og så er der den rigtig ærgerlige type.. den som de æste par indlæg kommer til at handle om, for det er en skjult og ganske overset type..
 • Den Usynlige type… – den hvor mor og far ofte bare ved, at der er noget galt, men hvor det tager tid at få overbevist andre om det også.. Den hvor tungebåndet måske er synligt for kort eller skjult bag slimhinden og det kræver en af de meget få i Danmark, der har erfaring med at finde og diagnosticere PTT – Posterior Tongue Tigh.

En dysfunktion i babyens tunge anatomi, som bevirker at barnet blandt andet ikke kan svøbe, holde vakum og gang i mælkenedløbet. Hvor amningen er for krævende og utilfredsstillende for alle parter, men flasken måske heller ikke rigtig virker og sidediagnoserne som refluks og kolik følger trop.

SÅ nej ikke alle babyer kan amme og desværre er der forsvindende få, der har øje for disse udfordringer og overhovedet kender til den sidstnævnte. Og så er der virkelig lang vej for de familier, der bliver ramt dobbelt hårdt i deres ammekamp.

Jeg vil slutte dette indlæg af med en sætning som jeg, som ammefortaler, både hader og respekterer..

Den gode mor sidder ikke i brystet. Men i hjertet.

Hader den fordi jeg ved, hvor mange der med denne sætning som trøst, giver op af uvidenhed og manglen på hjælp..

Så spred budskabet og gør opmærksom på, at der ER hjælp at hente og tjek denne facebook gruppe, hvis du mistænker at jeres ammeproblemstilling ligger i babys tungebånd.

Dansk støttegruppe for kort tungebånd – Danish tongue tie support group.

—————-

Meyermor har en #Minammekamp føljeton, hvor jeg deler læsernes ammekamp-beretninger, så vi alle kan lære af hinandens erfaringer. Hvis du har lyst til at dele din historie og give dine råd videre, så er du velkommen til at sende dem direkte til mig eller udgive dem selv på Facebook siden Min Ammekamp.

Hvis du har lyst til at læse om min personlige kamp igennem 3 vanskelige amme-etableringer, som var lige vanskelige på trods af erfaring og at jeg inden barn nr 3, selv er blevet uddannet jordemoder og har stor erfaring som ammerådgiver, så kommer de her.

 (Første barn endte jeg med at amme 13 mdr, andet barn 8 mdr og den sidste 30 mdr.

En kvart brystvorte, en dødskamp og en tur på børneafdelingen.. Historien om Min egen #ammekamp part 1

En kvart brystvorte, en dødskamp og en tur på børneafdelingen – Min Ammekamp Part 2 fortsætter her

En kvart brystvorte, en dødskamp og en tur på børneafdelingen.. Min egen Ammekamp Part 3

img_2302

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN’

The post (ikke) ALLE (babyer) KAN AMME! appeared first on MEYERMOR.