IMG_1457

Min baby sover igennem ….. ….. fra kl 20 til kl 05 til 7 til 9 ……….. altid… eller på en god nat… Eller… altså ..måske har hun gjort det et par gange… -ialt!

Der er sådan en lidt ærgerlig tendens i barselsforums til at sammenligne søvn. Min er bare bedre end din agtigt. Som om success måles i hvor meget den lille holder øjnene lukkede om natten, eller om dagen for den sags skyld. Men hvad er det vi sammenligner? Har vi ikke alle haft en enkel god nat? måske flere.. er det den vi foretrækker at fortælle om? Eller er det den vi søger at genskabe, fordi bebsen har vist, at den ku? Jeg tror, de fleste babymødre og fædre kan være ret enige om, at søvn er en foranderlig ting hos de små. Konstant i bevægelse, nogle dage sover de nemt, godt og længe, andre ætter føles som om, de slet ikke har sovet.

Jeg husker en kær veninde for nogle år siden kæmpede en brav kamp for at få styr på bettemandens søvn. Hele hendes dag gik med at forsøge at få den lille til at sove, så hun kunne få noget fra hånden…  Han blev ammet i søvn, vugget, svøbt, listet, gået i søvn, trillet, lullet og jeg ved ikke hvad. Jeg spurgte hende om hun egentlig overhovedet tillod ham at være vågen!?! Næ…faktisk ikke. Jeg tror at de begge fik mere ro og overskud, da hun slap sove-fokuset og min veninde fik noget mere fra hånden OGSÅ selvom, han måske ikke lige sov så meget, som hun havde kunnet ønske.

En anden stopfodrede sin baby som en anden Foigras and. Baby skulle lige have en ekstra flaske, for så sov hun helt sikkert bedre og måske hele natten??? Hendes baby virkede ret stresset og vågnede ofte med sur gylp og bøvs.

Men hvad er det egentlig vi forventer af de små og deres søvn?

Da jeg fortalte min søde sundhedsplejerske, at Nova havde sovet fra 20 aften til 5 morgen i et go, blev hun helt grå og bekymret for, at jeg ville skrive om det her på bloggen, da hun så kunne forvente en storm af opkald fra søvntrængende mødre, der også vil have deres børn til at sove igennem… Jeg kunne berolige hende med, at det gjorde Nova altså ikke hver dag -og det forventede jeg da heller ikke.

Jeg mødte også en bekendt her den anden dag, som fortalte mig, at hun var stoppet med sin mødregruppe, da hun følte den mest gik ud på at sammenligne søvn og brokke sig. Hun følte ærmest, hun blev mere usikker af at gå i mødregruppe, da det fik hende til at føle, at hun skulle måle og vurdere sit barn og dets søvn. Hun syntes jo egentlig, at det gik meget godt og at det var normalt og forventeligt, at bebsen skulle spise om natten. Og det vil jeg jo mene, at hun har ret i.

I en terminsgruppe på Facebook så jeg engang en mor der svarede en tråd med et søvn-ødråb fra en anden mor, hvis bebs vågnede hver 3. time natten lang. Der blev svaret  “min baby er begyndt at sove igennem siden jeg droppede amningen og giver flaske;-)”

Der var flere ting, der gjorde mig trist ved den tråd. En ting var, at den første mor mente, at det var uacceptabelt, at hendes 2,5 mdr gamle baby vågnede hver 3. time, noget andet var, at den anden mor opfordrede til flaske og så den der blinke smiley… 😉 Det var den der smiley, der irriterede mig mest. Vi blinker vel til hinanden af forskellige årsager, men jeg forbinder det med sådan et lille albue puf i siden, hey du sku lige ta at prøve det her agtigt… at hun kunne opgive sin amning og gå til flasken og så var alt BLISS. Heaven. For hvis bare mor får sin søvn så er alt godt… eller?

Jeg er af den opfattelse, at flaske er godt år det er NØDvendigt. Men at baby vågner hver 3. time eller hver 2. for den sags skyld er ikke ød. Det er ærgerligt, men det er ikke ulykke. Og det varer ikke for evigt. Og så giver man ikke køb på sin amning.

Hvis man ser det hele i et lidt større perspektiv, er der tale om 1/2 år, hvor den lille varyl har krav på din opofrelse om natten. Hvad er det ud af et langt liv:-? Og hvem kan love at de sover bedre jo mere de spiser? (Og helt ærligt hvem gider at stå op og varme flasker om natten, hvis det alligevel ikke hjalp at droppe amningen.)

Maven tømmes hver 3. time så det drejer sig mange gange mere om, at baby vågner i en let søvn cyklus og opdager, at maven er tom eller, at de ligger et nyt sted eller uden mors bryst eller varme som de faldt i søvn ved. Det drejer sig om, at acceptere og rumme denne tid med natarbejde og så gøre sig det så bekvemt som muligt.

Jeg sover med Nova i sengen. Jeg er fan af samsovning. Det er Nova også! Hun sover ekstra godt og længe, år hun kan mærke min varme og lyden af min vejrtrækning.

Jeg putter Nova i forbindelse med en amning, men sørger for, at hun har været oprejst i ca 15 min efter amningen. Jeg svøber hende så hun kan mærke, at jeg gør hende klar til søvn.

Jeg ammer liggende. I søvne. Hvis hun får en bøvs på tværs ryger hun op i skråleje ind over mit skød og sover videre der.

Jeg forsøger med sutten inden jeg tilbyder babsen.

Jeg forventer ikke at hun ‘sover igennem’, men nyder år hun ind i mellem gør det. Har hun en nat, hvor hun ammer ofte, tænker jeg, at det er et tegn på, at jeg skal tage den lidt mere med ro om dagen. Så sover jeg middagslur med hende og lader hende amme oftere om dagen også.

Og så forkæler jeg mig selv lidt ekstra de dage, hvor hun har taget for sig af natten. -Det må man godt;-) Og det var en af de der albuepufblinke smileys som jeg godt kan stå ved;-)

The post Sover din baby (overhovedet ikke) igennem om natten? appeared first on MEYERMOR.