Så gik Morten også…

Fødsel

skaermbillede-2016-12-02-kl-1-11-53-am

Jeg har siddet her hele aftenen foran min computer og forsøgt at skrive et indlæg om gårsdagens nyhed.. at chefen for Rigets fødeafdeling Morten Hedegaard har valgt at opsige sin stilling og gå i protest overfor de forhold fødende og ansatte på fødeafdelingerne er underlagt..

Jeg får lyst til at sige hvad sagde “jeg”… Som i -hvad har mange -rigtig mange jordemødre forsøgt at råbe op om de sidste 3-4 år..?  Hvad sagde VI ???

Men hvad hjælper det…?

Nu har Morten så også trukket stikket. Ligesom så mange jordemødre har gjort før ham…

Høj faglighed og erfaring har denne gang forladt obstetrikken med et brag. Hans opsigelse rammer som et jordskælv ned igennem fødegangens belastede vægge og skærer sig vej til Christiansborg og hvis vi er heldige, vil efterskælvet udløse en længe ventet reaktion…

..men lige nu er det kun et stort sort hul, der står tilbage efter års mørning..  Og det vil tage tid at få lukket hullet!

Der skal ikke bare lappes og fyldes op med murbrokker og males fint på uholdbare støbninger..

Vores fødeorganisering er brast og der skal et nyt fundament til.

Selve infrastrukturen må tages op til revision.

Måske var det på tide, at vi satte ild til den ugunstige jord og såede et nyt og stærkt sundhedsfremmende fødevæsen i asken.

Denne gang kunne man med fordel invitere de fagfolk, som ved mest om, hvordan man holder raske kvinders fødsler sunde og ukomplicerede, med ved beslutningsbordet. Jordemødrene – med de grønne fingre. Dem der kan få familier til at gro med deres fødsler.

Måske kunne vi så stille spørgsmålstegn ved centraliseringen og “effektiviseringen” som den gødende og besparende faktor og se på, om ikke vi burde gå helt tilbage til rødderne til jordemoderens kernefaglighed, som 1800 tallets fødselspioneer Matthias Saxtorph allerede den gang definerede ved evnen til at holde den normale fødsel ukompliceret.

Det var jordemoderens opgave! Og det er det også i dag, men hun er sat i et ugunstigt miljø for væksten.

Det viser sig, at kriteriet for et sundhedsfremmende arbejde mindskes på en højrisikoafdeling. Jo tættere vi er på muligheden for indgreb.. jo flere indgreb gøres og jo mere risikabel bliver fødslen.

Interventionskaskaden sætter igang.

Og der er ikke hænder og erfaring nok tilbage til at tage sig af de selvantændende bål..

Det er fødegangenes ressourcer, der brænder op.

-og de raske fødsler bliver syge i røgen.

.

Hvis vi trak de normale fødende ud af ilden, ud i hjemmet eller på jordemoderklinikker, hvor de har vist sig at trives bedst og koste mindst, ville der måske blive råd til, at de komplicerede hospitalsfødende OGSÅ kunne få en ordentlig jordemoderomsorg…

Og hvem ved, hvad der kunne opstå på et fundament af ordentlig jordemoderomsorg.

Jeg har hørt, at en god start på livet betaler sig!

Lige nu vil jeg med vemod blot ønske Morten Hedegaard en god start på resten af hans liv. -Har man mødt ham, ved man, hvilket tab det er for Dansk obstetrik og for især Rigets fødegang.

skaermbillede-2016-12-02-kl-1-19-29-am

Vil du læse mere om hvorfor det betaler sig at betale for at spare, så læs med her!

Ramt af travlheden – en beretning fra jordemoderen og den fødende.

Hvorfor fødselsforberedelse er hver en øremærket krone værd

Opråb er din jordemoder fit for fight

Min arbejdsglæde sidder i venteværelset og min lønseddel griner af mit slid hvor tror du jeg er om 5 år

I jordemoderens sko

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN’

The post Så gik Morten også… appeared first on MEYERMOR.