Skærmbillede 2015-04-13 kl. 11.16.34 PM

Mindre kan dog også gøre det… men har du en fullblown stofskiftesygdom er ovenstående beskrivelse ikke helt ved siden af! -Og så er det måske en beskrivelse som din omgangskreds kan sætte sig ind i.. for det kan være svært helt at forstå, hvad der egentligt er galt, år der er problemer med stofskiftet, både for den syge men også for pårørende.

For Lavt Stofskifte eller Hypothyreoiditis, som det fint kan kaldes, er altså sådan lidt udefinerbart og alligevel er man ikke i tvivl om, at der er noget helt galt. Det kan tage tid at udvikle en reel stofskiftesygdom og der kan være perioder, hvor systemet kan rette sig midlertidigt inden det går ned igen. Derfor er det ikke altid helt nemt at finde ud af, at man rent faktisk har en sygdom i stofskiftet.

For Lavt Stofskifte er en livsstils sygdom, men kan også være arveligt betinget. Rygning, stress, sorg, fysiske og psykologiske traumer kan være udløsende faktorer og det kan også være ens eget immunforsvar, der angriber skjoldbruskkirtlen, så den ikke længere kan udskille de livsvigtige stofskiftehormoner.

Graviditet og fødsel kan også være en  udløsende faktor og så er det først rigtigt svært at skille skidt fra kanel, for her foregår i forvejen så mange fysiologiske og psykologiske forandringer naturligt, at mange kvinder tror, at det bare er sådan, det er at være gravid eller at have et lille spædbarn.

Som jeg har beskrevet i dette indlæg er det naturligt, at mor ved 4-6mdr kan opleve at ramme en mur af træthed. Fra naturens side er det så smart indrettet, at mors stofskifte er forhøjet i tiden efter en fødsel, så hun kan varetage den krævende omsorg for et spædbarn 24 timer i døgnet. Men den fordel varer ikke evigt. Hormonerne ændrer sig og stofskiftet styrtdykker. Det tager lidt tid førend signalstofferne får udligningen på plads og i den periode kan mor opleve, at have lavt stofskifte indtil det retter sig og igen ligger på et normalt niveau.

For nogle kvinder, mig selv inklusiv, brænder skjoldbrugskirtlen ud efter fødslen og stofskiftet retter sig ikke af sig selv. Og så går det langsomt, eller hurtigt, ned af bakke. Det er en meget individuel sygdom, da der kan være forskellige grader af nedsat funktion, så der er ikke et fast forløb for sygdommen. Derudover sætter de andre hormonproducerende organer ind og forsøger at kompensere for de manglende hormoner, så sygdommen kan opleves meget forskelligt. Det gør den samtidig også så svær at forstå, både for den syge og omgivelserne.

Det er normalt at være træt i sin barsel.. og at have ammehjerne til en hvis grad.. men hvis du oplever, at din livskvalitet svinder ind pga. følgende symptomer er det en god ide at få din læge til at undersøge dine stofskifte tal, thyroidea-tal.

 • træthed og en følelse af ikke at være tilstede
 • maveproblemer, herunder oppustet og hård mave
 • hjernetåge, hukommelsesproblemer, depression
 • udtalt svimmelhed
 • tør hud/hår/negle, ru stemme
 • kuldskærhed, kolde hænder og fødder, lav gennemsnitstemperatur
 • ondt i led og fødder evt. summen i hænder
 • muskeltræthed og udmattenhed ved fysisk aktivitet
 • migræne, synsforstyrrelser, høj puls
 • stress, angstanfald, dårlig søvn,
 • vægtøgning eller manglende vægttab trods forsøg
 • ændringer i menstruationscyklus

Sygdommen kan behandles med tilførsel af det manglende hormon i pilleform, men også kostomlægning og i høj grad glutenfri kost og kosttilskud kan medføre en forbedring af symptomer. D-vitamin, zink og selen, B -complex og magnesium tilskud anbefales til bedring af symptomer. Derfor er det også en god ide at få tjekket sin vitamin status sideløbende thyroideatallene, da sygdommen kan have indflydelse på optag af forskellige mineraler og vitaminer.

Der er meget hjælp at hente på forskellige stofskifte forums på facebook, ved  private sider som Stofskifte Support, stofskifteforeningen Thyroidea og DDHL og i bogen Få livet tilbage af Helle Sydendal, se mere på Helles blog her

 

 

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN’

The post Det føles som at have Ammehjerne, PMS, tømmermænd og jetlag -på samme tid! appeared first on MEYERMOR.