FullSizeRender

I smerte skal kvinder føde… Eller skal de?

Historien om de farlige og smertefulde fødsler er alle dage blevet spredt.

Fra Religionens myte om syndefaldet, hvor Adam og Eva spiste af det forbudte æbletræ og fik indsigt i nogle af livets grundvilkår, som at man skal dø, at man skal arbejde for at opretholde livet og at man skal føde i smerte, til historier fra ær og fjern, i medier eller blot fra omgangskredsen, familien og vennerne.

Fødsler har historisk været en meget farefuldt begivenhed, der før den medicinske indsigt berettigede til stor frygt og advarsel omkring fødsler og bevirkede, at kvinder måtte gå ind i oplevelsen med livet som indsats. Deres eget og/eller barnets.

Men selv i dag, hvor risikoen ved fødsler er minimal, er det stadig frygt og advarsel, der florerer og møder de gravide, år deres voksende mave begynder at vise, at det vil ende med en fødsel i ær fremtid. Hvor det førhen nok mere var den ultimative konsekvens, døden, man frygtede, er det i dag smerten, der fokuseres på. Fødslen skal ikke bare overleves, den skal gennemleves og overstås.

Den runde bule på maven er ærmest en invitation til en syndflod af erfaringer og dårlige oplevelser fra omverdenen, som man med gode intentioner forsøger at forberede den kommende fødende med ved at fortælle og advare om situationens mulige udfald.

Det er æsten kun de dårlige historier der i talesættes.

Det er den klassiske forestilling om at indsigt er positiv, der blandt andet refereres til. Ingen skal kunne sige, at du ikke var advaret. Fødslens smerte skal ikke komme bag på os, den skal vi forvente og forholde os til på forhånd.

Du må heller ikke skuffes. Vi vil ikke lægge pres på den fødende i forhold til, at hun skal føde godt og få en god fødselsoplevelse, for vi ved jo, at det ikke er alle forundt.

Og den fødende vil ikke lægge pres på sig selv, for tænk hvis hun IKKE kan klare det godt, hvad så med skuffelserne.. Kan vi håndtere skuffelser ? Nej så er det nok bedre at passe på os selv og forvente det værste.

Og skulle hun være så naiv og tro, at hun vil klare det godt, må vi hellere lige sætte hendes forventninger i perspektiv og forberede hende på det uundgåelige nederlag.

Hvorfor jeg får et lille alarmklokke-ring år 1.gangs fødende føler sig uforberedt men klar til fødsel..

De gode fødselshistorier holdes tilbage.

Hvis en i forsamlingen har født fantastisk og overkommeligt og vil dele sin oplevelse, bliver den gode historie ikke imødekommet. Det er som om den fornærmer de svære oplevelser, der sidder med rundt om bordet. Den underminerer jo den andens lidelser.. den underkender måske endda den andens værdi som kvinde og fødende.. nej så er det bedre at værne sig ved at holde sin historie for sig selv og lade kvinden gøre sig sine egne erfaringer.. -erfaringer der ledsages af de lovlige svære fødselshistorier.

Men de dårlige historier sætter spor.

Ville du gå ind i en mørk skov efter at have set en gyser?

De dårlige historier indprenter en både bevidst og dybere underbevidst forventning til fødslens karakter, som kan komme til udtryk både psykisk og fysisk.

Det bevidste aftryk er afhængigt af den enkeltes håndtering heraf, hvilke mestringsmekanismer og ressourcer har den fødende til at bearbejde og forholde sig til historier og virkelighedens udfordring. Kan hun bruge indsigten konstruktivt og til at forberede sig eller gør den hende kun bange og handlingslammet.

Det underbevidste aftryk kan have stor indirekte indflydelse på fødselsarbejdet idet prægningen i underbevidstheden sætter ind, år kvinden ikke længere er i kontrol over sine tanker.

Og har vi -omgivelserne fortalt underbevidstheden nok gange, at det er svært og umuligt og decideret farligt at føde, vil underbevidstheden tro på det som en reel virkelighed, så snart det får en snert af bekræftelse heraf, med det fysiske respons tilfølge, -angsthormoner, spænding og smerte sætter ind og overtager forløbet.

Med andre ord, så er den negative fødselshistorie og -kultur dybt skadelig og vil resultere i flere dårlige historier, idet det fysiske respons hindrer fødslens naturlige fremgang, med komplikationer og smerte til følge.

Det er en ond cirkel.

I Danmark har vi den seneste tid yderligere sat opmærksomhed på fødslers risiko.

Den Gode Fødsel bløder.. De gravide er gidslerne.

Vi har måtte tale et alvorsord om fødsler for at skabe opmærksomhed på fødegangenes arbejdsforhold. Vi har måtte skære situationens alvor ud i pap for at pege på, at den sikkerhed vi tager for givet ikke er givet, hvis ikke vi passer på vores forhold.

Og det har skabt yderligere fokus på de dårlige oplevelser, smerten og faren og efterladt mange kommende fødende med en endnu større forventning om den svære fødselsoplevelse.

Meyermor ønsker at fremme den Gode Fødsel ved at sprede budskabet om de Gode Historier og deres gavn for fremtidens fødsler.

Budskabet om Fantastiske Fødsler. Livsbekræftende Fødsler. Empowering Fødsler.

Fødsler der giver afsæt til en God start på livet som familie. Der efterlader kvinder, par og familier med en følelse af uovertruffen samarbejde og styrke. Om fødsler der er mere end bare overlevelse,

Fødsler der er OPLEVELSE.

Fødsler der skal genleves og nydes og dyrkes.

Fødsler der skal deles…

Meyermor vil være Portal for Den Gode Fødselshistorie. Ambassadør og talerør for de gode historier, der findes derude og for effekten af at blive ved at dele og lytte til de gode historier.

Så har du oplevet en fødsel, der var en fantastisk oplevelse er du velkommen til at genleve den ved at skrive historien og dele den gennem Meyermors platform.

Spread the word.

Ønsker du at vende frygt til forventning og få mod på din kommende fødsel så tilmeld dig min fødselsforberedelse i Meyermetoden, hvor vi arbejder med værktøjer og mestringsstrategier, der hjælper dig til at bevare kontrollen i din fødsel, med din partners hjælp. 

Igår skrev jeg om min egen fødsel og i de kommende dage vil jeg dele ud af flere gode fødselshistorier fra min vej.

her er links til nogle af de gode fødselsberetninger jeg har modtaget og ellers kig i kategorien Gode fødselsberetninger.

Når en traumatisk fødsel heler og efterfølgeren bliver et stjerneskud..

Louises revanche. Om at komme igen på en hård første fødsel.

En hurtigføder fortæller om sin lynfødsel sammen med mig.

En Meyerføder fortæller om vores fantastiske fødsel

Mor, far og Meyermetoden versus Raketfødslen.

Marie og Kareems fantastiske fødsel med Meyermetoden..

Kareems fødselsoplevelse med Meyermetoden

Da Daniel blev Jorde-FAR !

Her er nogle indlæg med gode råd til dig der gerne vil føde bedre

Meyermors 10 gode råd der får dig til at føde bedre.

Hvis du kun skal lytte til ET råd i din graviditet så er det

Hvorfor fødselsforberedelse er hver en (øremærket) krone værd.

Hvorfor Kate smiler.. om forberedelse og hjemmefødsel.

En god fødsel set fra en jordemoders perspektiv..

Jeg kan godt gå hen og blive lidt fagpolitisk i den gode fødsels tjeneste. Hvis du vil vide hvorfor så læs med her!

Forskellen på jordemoderomsorg der er sparet og tjent.

Vores fødselsret er til forhandling på et konstrueret argument.

Den Gode Fødsel bløder, de gravide er gidsler.

Opråb! Er din jordemoder FIT FOR FIGHT

Når politikerne gambler med liv..

Kender du din fødsels-ret?

 

 

Har du en god fødselsberetning du har lyst til at dele så hit med den på kontakt@meyermor.dk

Oxytocin <3 fra Meyermor

FØLG MIG PÅ FACEBOOK, INSTAGRAM & BLOGLOVIN’

The post Den negative fødselshistorie-kultur er dybt skadelig. appeared first on MEYERMOR.